SUGÁRVESZÉLY és MAGYARORSZÁG

Titokzatos vagy mérhetetlen radioaktivitás környezetünkben? 

Egy évvel ezelőtt, amikor Pakson előadást tartottam, felhívtam arra a figyelmet, hogy Németországban elvégezték az eddig létező legalaposabb felmérést az atomerőművek rákkeltő hatásáról. Németországban kimutatták ugyanis, hogy az atomerőművek közelében a gyermekek nagyobb valószínűséggel betegszenek meg leukémiában.  Az atomerőművektől 50km-es távolságra is megnövekedett a rákrizikó. Megdöbbenésemre, az atomerőmű néhány - kisebbségben levő - dolgozója hevesen tiltakozott kijelentésem ellen. Éppen ezért ezt a német tanulmányt itt elérhetővé teszem Önök számára: http://www.bfs.de/de/bfs/druck/Ufoplan/4334_KiKK_Teil1_T.pdf

Talán ennél is döbbenetesebb az a tény, hogy a vizsgált atomerőművek közelében lényegében nem mértek magasabb radioaktív sugárzást, mint máshol. A sugárzás emberekre gyakorolt hatását mili Sievert (mSv) -ben mérik. A természetes egy éves radioaktív háttérsugárzás 2-3mSv. A háttérsugárzás nagy részét a talajból felszivárgó radioaktív gáz, a radon nyújtja (1,1mSv), amely jelentősen megnöveli a tüdőrák előfordulásának valószínűségét. Az összes tüdőrák kb. 10% -a a radon gáz következtében alakulhat ki.  A kozmikus sugárzás a világűrből kb. 0,3 mSv, a föld radioaktív sugárzása kb. 0,4mSv sugárterhelésben részesíti az embereket évenként. Ezek az adatok Németországban történt becsléseken alapulnak.  Ehhez még hozzáadódik az évenkénti orvosi célból végzett Röntgensugárzás (átlagosan 2mSv).

A becsült értékekhez képest az atomerőművek körül mért sugárdózis tízezred, sőt milliomod mSv-ben mérhető Németországban, tehát gyakorlatilag elhanyagolható: az atomerőművek közelében mégis magasabb a rákhalálozások száma. Ebből következik, hogy a sugárzás veszélyessége nem mindig becsülhető meg az aktuálisan mért sugárdózis nagyságából, még akkor sem, ha az hihetetlenül alacsony.

1986-ban, a csernobili atomkatasztrófa következtében a Magyarországon kapott többletdózis 0,2mSv volt, tehát rendkívül alacsony. Mégis jelentősen, nagyságrendekkel több, mint ami a német atomerőművek körül mérhető többletdózis. (Megjegyzem, hogy a német atomerőművek technikai szintje valószínűleg magasabb lehet, mint a paksi atomerőműé.)  Betegektől kapott szubjektív és statisztikailag nem elemzett visszajelzéseink alapján, Paks környékén általában magasabb a gyulladásos betegségek előfordulásának valószínűsége. Érdekes, hogy hasonló gyulladásos, ill. autoimmun betegségek jellemzőek több alföldi megyére, ami nem zárja ki azt, hogy a csernobili katasztrófa hosszú távon, szinte észrevétlenül fejti ki utóhatását. Kiskunfélegyháza környékéről jelezték, hogy a keletről, észak-keletről érkező szélirány előrejelzi a felső légúti gyulladásos megbetegedések növekedését is.

A japán atomkatasztrófa teljes nagyságát még nem lehet megbecsülni, de máris Csernobillal hasonlítják össze a környezetbe jutott sugárzás mennyiségét. Március 25.-ére várják az első radioaktív felhő érkezését Oroszország területére. Németországban a híradások már felkészítik a lakosságot arra, hogy mérhető sugárzásnövekedést fognak tapasztalni a következő napokban, hetekben, ami azonban az „egészségre nem lesz káros hatással". Rendkívül érdekesnek tartom ezt az érvelését a német szakértőknek, hiszen az atomerőművek környékén sem szabadna a rákmegbetegedések számának megugrani a hihetetlenül alacsony mért sugárdózis többlet miatt. A rákmegbetegedések száma mégis lényegesen nagyobb az atomerőművek környékén. Véleményem szerint nem elméleti feltevésekre kell alapoznunk várakozásainkat, hanem gyakorlati tapasztalatokra, amiket megszerezhettünk a fent említett német tanulmányból. Amennyiben a Japán atomerőművek hosszabban fogják fertőzni a légkört, véleményem szerint nem kizárható a föld egyes távoli pontjain hosszabb távú egészségügyi problémák jelentkezése sem, éppen a német atomerőművek környékén tapasztaltak miatt. Az un. ionizáló sugárzás a központi idegrendszert is károsíthatja, ill. általában a szervezet őssejtjeit, ezzel csökkentheti annak regenerációs készségét. Az erről szóló korábbi tanulmányaim több aspektusból is megvilágítják ezt a problémát. http://www.max-immun.hu/hu/articles/show?from=25&id=18 , http://www.max-immun.hu/hu/articles/show?from=25&id=13 ,

A gyógygomba kivonatok egy része növelheti a szervezet ellenálló képességét az ionizáló, ill. a radioaktív sugárzással szemben. Ezt a tulajdonságát a kivonatoknak tudományos kísérletekben is kimutatták, ill. tapasztalhattuk Magyarországon azoknál, akik rákellenes sugárterápiában részesültek. Ebből kifolyólag a kivonatok tömeges alkalmazása nem csak Japánban lehet indokolt, hanem mindenhol, ahol tudatosan csökkenteni akarják a japán atomkatasztrófa globális következményeit.

 

Varga Gábor