Egészség- betegség

A modern ember meghódította a világűrt, leszállt a tengerek mélyére, feltérképezte a gének, elemi részecskék mikrokozmoszát, mesterséges intelligenciát teremtett. E hihetetlen fejlődés ellenére régi korok betegségei támadnak fel újra, s újabbak keletkeznek, melyekkel szemben sokszor tehetetlenek vagyunk. Mi lehet ennek az oka? Mit jelent az egészség és a betegség?

Az egészség az a dinamikus egyensúlyi állapot, melyben az egyén és a környezet kiegyensúlyozott, kölcsönös anyagi, energetikai, és információs kapcsolatban áll egymással. A szervezet inger-válasza a homeosztázisnak, a szervezet integritásának, dinamikus egyensúlyának fenntartását szolgálja. Az akkomodációs (alkalmazkodási) képességet az egyén genetikai adottságai és mentális- emocionális jellegzetességei, hajlamai és életmódja szabja meg.

Az egészség úgy is jellemezhető, mint a szubjektív testi- lelki jóllét és az objektív, optimális tartományban lévő fiziológiai paraméterek együttese.

Az egészség állapotában gondolkodásunk, érzéseink, érzékelésünk és cselekvésünk harmóniában van. Megküzdési mechanizmusaink jól működnek, önismeretünkre és lehetőségeinkre támaszkodva kreatív önmegvalósítás, asszertív kommunikáció jellemez bennünket.

 

Betegség akkor alakul ki,ha a szervezetet érő inger – legyen az fizikai, kémiai, biológiai, mentális, vagy emocionális – nagysága vagy minősége meghaladja a szervezet alkalmazkodási képességét, puffer- kapacitását. A betegség működésbeli és/vagy morfológiai elváltozásban nyilvánul meg. Időbeni lefolyását tekintve lehet akut vagy krónikus.

Akut  betegség
Hirtelen fellépő hatásra alakul ki (trauma, fertőzés, belső sérülés, mérgezés…). Beavatkozás nélkül jellemzően vagy „restitutio ad integrum” gyógyul (az immunrendszer helyreállítja), vagy halállal végződik, vagy szubakuttá, krónikussá válik.

Krónikus betegség
A krónikus betegség öngerjesztő folyamatként a szervezet szabályzó rendszereinek tartós elhangolódásával, az alkalmazkodási mechanizmusok tartós elégtelenségével jár, és egy vagy több szervben vagy szervrendszerben is következményes betegséget okoz. Kialakulásában az öröklési faktorok (a testi- lelki alkati hajlam vagy fogékonyság), környezeti hatások, életvitelbeli tényezők együttesen vesznek részt.

Időben elhúzódó, akár évekig, évtizedekig fennálló folyamat, jellemzően „állóháború” a szervezetben, aktív és szunnyadó fázisokkal. Kezelés nélkül más szerveket is megbetegít, kimeríti a szervezet öngyógyító kapacitását, regenerálódó képességét.

pl.: allergia, magas vérnyomás, cukorbetegség, daganatos betegség

A PNEI-rendszer
Szervezetünk anyagi és energetikai összetevőkből áll. E két, összehangoltan működő rendszer épsége biztosítja egészségünket.

A szervezet egyensúlyát, működését makroszinten a pszicho- neuro- endokrin- és immunrendszer négyes egysége szabályozza. E rendszer kétirányú kommunikációs csatornaként is felfogható, amennyiben a mentális és emocionális ingerek idegrendszeri hatásokat, ezek hormonális hatásokat váltanak ki, melyek végül áttevődnek az immunrendszerre, mint gátló vagy serkentő impulzusok. Az alsóbb szintek folyamatos visszacsatolásban állnak a magasabb szintekkel, tehát kommunikációs hálózatról beszélhetünk. Nem meglepő, hogy pl. a tartós hangulatzavar, depresszió előbb- utóbb pszicho- szomatikus betegségek egész tárházát képes létrehívni, azoknak kaput nyitni, pl. irritábilis bél- szindróma, emésztőszervi fekélyes betegségek, magas vérnyomás, daganatok- hogy csak néhányat említsünk.

A szervezetet a fizikai szint felől befolyásoló tényező az életmód, az anyagcsere, benne a táplálkozás. A bevitt tápanyagok direkt és indirekt hatást gyakorolnak a szervek, sejtek, ezen belül az immunsejtek működésére, állapotára is. Így a betegségek hátterében minőségi vagy mennyiségi hiányállapotok, túlkínálat és mérgezések egyaránt szerepelhetnek.

A betegség kifejlődéséhez tehát szükség van a hajlamra (veleszületett vagy szerzett alkati gyengeségre, fogékonyságra) és megbetegítő külső, illetve belső körülményekre.

Egészségünk megőrzésében, a betegségek kialakulásának megelőzésében nagyon fontos szerepe van a megfelelő táplálkozásnak. Különféle zöldségek, gyümölcsök, gombák biológiailag aktív hatóanyagai képesek támogatni e négyes rendszer tagjainak kiegyensúlyozott működését, a szervezet optimális hatóanyag-ellátottságát, a megelőzést és a gyógyulást egyaránt.