C vitamin kereszttűzben

A gyógygomba kivonatok, mint lehetséges alternatíva 2008 –ban először hívtuk fel a figyelmet arra a klinikai kísérleteket összefoglaló tanulmányra (összesen 67 randomizált kísérlet!), amely megállapította, hogy a természetes környezetétől elszigetelt, izolált A, E vitamin és béta karotin dózis függően (minél nagyobb mennyiséget szednek belőle annál jobban) megrövidítik az emberi életet.

A szóban forgó tanulmány a C-vitamin tekintetében azt állapította meg, hogy nem egyértelmű, hogy ártalmas e vagy sem. Ezzel egy időben, ill. ezt megelőzően sokkoló népszerűsítő beszámolókban a C-vitamin hiánytól bekövetkező skorbuttal riogatták az embereket Magyarországon. Azzal érveltek, hogy mivel a legtöbb állattól eltérően, az emberi szervezet nem képes önmaga előállítani a C vitamint, ezért akkora (nagyon nagy) dózis bevitelére van szükség, amennyit némely állati szervezet önmaga előállít, különben megbetegszünk annak hiányától.

Az utóbbi években megjelent un. prospektív kísérletek viszont éppen arra világítottak rá, hogy a C-vitamint izolált formában tartalmazó kiegészítőket szedő emberek bizonyos csoportjai éppen azért betegszenek meg, mert a C vitamint, ill. a C vitamint is tartalmazó kiegészítőket szednek. Egy 2009 –ben publikált 8 évig tartó kísérletben kimutatták, hogy azoknál a 65 évnél idősebb nőknél, akik napi 1000mg izolált C-vitamint ill. 60mg C vitamint tartalmazó multi vitamin készítményt szedtek, jelentősen növekedett a szürke hályog kialakulásának kockázata. Ezt a rizikót a C vitamin mellett párhuzamosan alkalmazott hormon, ill. kortikoszteroid terápiák jelentősen növelhetik. A C vitamint gyakran javasolják cukorbetegeknek, mivel azt remélik tőle, hogy antioxidáns hatásánál fogva megelőzi a szövődmények kialakulását. Ez a javaslat sok cukorbeteg számára végzetes következményekkel járhatott. Egy 2004 ben publikált 15 év tapasztalatait összefoglaló tanulmány arra világított rá, hogy az izolált C vitamint szedése cukorbeteg, menopauza utáni nőknél növeli a szív és érrendszer betegségeiből fakadó halálozási arányokat. Az eredmény szakemberek számára is megdöbbentő, mivel cukorbetegeknél a C-vitamin szint általában alacsonyabb, mint az egészséges embereknél.Oka a C-vitamin káros hatásának az lehet, hogy a cukorbetegeknél megemelkedett a szabad vas koncentrációja. Ebben az esetben a C-vitamin nem antioxidáns, hanem éppen ellenkezőleg, oxidáns hatású lehet.

Már 2002 –ben randomizált kettősvak klinikai kísérletben rámutattak, hogy a menopauza utáni nőknél 500mg C vitamin és 400 egység E vitamin szedése megnöveli a halálozási arányokat és 280% -os valószínűséggel növeli az atherosclerocis (gyulladásos érelmeszesedés) előrehaladásának sebességét. Az élet nem olyan egyszerű, mint ahogy azt a c vitamin hiányával ijesztgető, sokszor humoros előadások, népszerűsítő kiadványok sugallják. A nyugati társadalmakban a skorbut nem fenyeget, hiszen az a hosszú hónapokig, évekig, gyümölcsöt és zöldséget nélkülöző és alacsony minőségű húst fogyasztó tengerészek között szedte áldozatait.

A C-vitamin mellet érvelők azt állítják, hogy azzal számos súlyos betegséget meg lehet előzni. 2009 –ben publikáltak több placebo kontrollált, randomizált klinikai kísérletet, amelyek rávilágítottak arra, hogy a C vitamint is tartalmazó multi vitamin készítmények sem a cukorbetegséget, sem a rákbetegséget nem előzik meg, és nem csökkentik a szív és érrendszer betegségeiből eredő halálozási arányokat sem. A C-vitamint a tél beálltával, immunrendszer erősítésre, megfázás ellen (a felső légút megbetegedése) is gyakran javasolják. Ebben a tekintetben a rendelkezésre álló klinikai kísérleteket 3-4 évente rendszeresen értékelik, utoljára 2007- ben. Ennek alapján a megfázásos tünetek, ill. a felső légút megbetegedéseinek előfordulását a nagy dózisú C vitamin szedése nem csökkenti az átlagos egészségi állapotú embereknél. A rendszeres C-vitamin fogyasztás csak a megbetegedések tartamát és súlyosságát csökkenti kis mértékben. Abban az esetben, amikor a betegség tüneteinek megjelenése után kezdték el szedni a C vitamint, a betegség súlyossága és tartama sem enyhült.

2008 –ban publikálták azt a randomizált kísérletet, amelyben a C és E vitamin együttes szedése megnövelte a tuberkulózis előfordulásának esélyét dohányzó férfiaknál. Ha a C vitamint nem szedték az E vitamin mellé, akkor a tuberkulózis esélye sem növekedett. Az eddigi eredmények alapján az izolált C-vitamin szedésének a haszna nem tűnik ellensúlyozni azt a rizikót, amelyekre a fentebbi prospektív ill. klinikai kísérletek rávilágítanak.

Természetesen a háttérben az állhat, hogy az izolált C –vitaminok népszerűsítésével továbbra is eltereljék a figyelmet a gyógygomba kivonatokról, hiszen azok immunrendszert stabilizáló, rákellenes, ill. inzulin érzékenység növelő hatását klinikai kísérletekben igazolták. A dolog pikantériája éppen az, hogy tudományos igényességgel állatkísérletekben a gyógygomba kivonatok rákellenes hatását éppen Magyarországon sikerült először kimutatni. A kísérleteket végző magyar professzor hivatalos elismerése még várat magára.

Végezetül fontos megjegyezni, hogy a C-vitamin természetes előfordulása élelmiszerekben teljesen más hatású, mint az izolált C-vitamin: ott kiegyensúlyozottan sok ezer más anyaggal együtt fordul elő. Ebben a formában hasznos és nem káros. A sok ezer természetes anyaggal együtt másképp hat, mint izolált formában. Kiemelendő az Acerola gyümölcs magas C-vitamin tartalma. Ajánlott fogyasztani gyógygomba kivonatokkal együtt, hiszen az elősegíti a gyógygomba kivonatok felszívódását.

A cikk szerzőjének nem ez az első „szentségtörése”. A közhiedelmek radikális megkérdőjelezése tudományos adatok alapján elősegíti a tudatos egészségmegőrzés eredményességének fokozását. A cikk szerzője aggasztónak találja, hogy minden egyes vitaminokról szóló cikkének megjelenése után éppen egy élelmiszer gyártókat tömörítő szervezet etikai bizottsága figyelmezteti arra, hogy nem népszerűsítheti a gyógygomba kivonatokat, mivel az álláspontjuk szerint jogszabályellenes és nem etikus. Ellenkező esetben feljelentik, amiben a szerzőnek nagyon sokszor része is volt. Aggasztó, hogy az etikai bizottság soha nem tudományos érvekre és adatokra hivatkozott, hanem jogszabályok betartására. A szerző nyílt válasza az ilyen jellegű kifogásokra az, hogy ha a jogszabályok megakadályoznák azoknak az információknak az elterjedését, aminek segítségével az emberek egészségesebben élhetnek, akkor a jogszabályokat kellene megváltoztatni, mert ebben az esetben azok nem lennének etikusak. Szerző: Varga Gábor Dipl.-Kfm.

 

A cikkben szereplő megállapítások nem vonatkoztathatóak a honlapon található termékeinkre.

 

Szakirodalom