1. Összetevők

  Acerola

  (Malpighia emarginata)

  Mérsékelt övi, szubtrópusi, és trópusi örökzöld gyümölcsfa vagy bokor. Eredetileg a dél- amerikai, és az indiai szubkontinensen honos vadon termő növény. Kedvező élettani hatása miatt ma már termesztik.

   

  Tovább
 2. Összetevők

  Bokrosgomba

  (Grifola frondosa)

  Japán neve maitake (táncoló gomba). A japánban maitake néven ismert ízletes gomba elnevezése egy szóösszetételt takar, a “mai” és “take” együtt “táncoló gombát” jelent. Ez a gomba különleges kinézetére vezethető vissza, ugyanis testét számos legyezőszerű, egymással átfedésben elhelyezkedő kalap építi fel, melyek táncoló nimfákra vagy pillangókra emlékeztethetnek...

  Tovább
 3. Összetevők

  Brokkoli

  (Brassica oleracea)

  A brokkoli a keresztesvirágúak osztályába tartozó zöldségünk. Rügyében, fiatal hajtásaiban, de a kifejlett növényben is nagy mennyiségben van jelen a sulphoraphane nevű glükozinolát, mely anticarcinogén, antidiabetikus és antimikrobás hatással bír.

  Tovább
 4. Összetevők

  Búzacsíra, búzafű

  (Hordeolum vulgare)

  Amióta az őskori ember a gyűjtögető- halászó- vadászó életmódot elhagyva áttért a földművelésre, a búza az emberiség legfontosabb táplálékai közé tartozik. Élettani hatásáról megoszlanak a vélemények. Az evolúciós orvoslás szerint a gabonafogyasztással párhuzamosan egyre gyakoribbá váltak a krónikus gyulladásos- és következményes betegségek. 

  Tovább
 5. Összetevők

  Eperfa

  (Morus alba)

  A Kínából származó, 3-15m magas fa többszörösen hasznos növény. Hazánkban sok helyütt vadon nő, táplálékot biztosítva a vadállománynak.

  Tovább
 6. Összetevők

  Fekete áfonya

  (Vaccinium myrtillus)

  Savas talajú tölgy és bükkerdőkben nő leggyakrabban, de behúzódik az ültetett fenyvesek szélére is.

  A leveleiből készült forrázat vagy kivonatok, láz- és vérnyomáscsökkentő hatásúak, köhögésre, húgyúti problémákra és hányingerre is hatásosak. Emellett szélhajtó, vizelethajtó, cukorbetegség elleni teakeverékek összetevője is.

  Tovább
 7. Összetevők

  Fekete szeder

  (Rubus fruticosus)

  A legrégebben – már az emberiség történelmének kezdetén - gyűjtött gyümölcsök közé tartozik, hiszen ősidők óta ismert gyümölcstermő vadnövénye a mérsékeltövi területek mezőinek, ligeteinek.

  Forrás: wikipedia.org

  Tovább
 8. Összetevők

  Gránátalma

  (Punica granatum)

  A gránátalma (Punica granatum) a gránátalmafélék (Punicaceae) családjába tartozik. Mediterrán vidékeken őshonos lombhullató fa vagy bokor. Magassága 2 és 4 méter között változik, de létezik törpe fajtája is.

  Forrás: wikipedia.org

  Tovább
 9. Összetevők

  Gyapjas tintagomba

  (Coprinus comatus)

  Az ízletes gyapjas tintagomba Közép-Európa erdeiben, legelőin és mezőin elterjedt. Különlegessége, hogy az eleinte fehér kalap egy önfeloldódási folyamat következtében idővel elfeketedik, elfolyósodik. Nevét arról kapta, hogy korábban ezt a keletkező sötét folyadékot tintaként használták fel. Húsz féle aminosavat tartalmaz, ami között megtalálható a nyolc esszenciális is. Mindemellett ásványi anyagokban, nyomelemekben és biológiailag aktív anyagokban (pl. ergothionein) is gazdag.

   

  Tovább
 10. Összetevők

  Hamvaskéreg gomba

  (Inonotus obliquus)

  A fekete vagy sötétbarna hamvaskéreg gomba főleg nyírfák törzséből nő ki, ahol a kéreg megsérült. Kinézete olyan, mintha a kéreg megégett volna, innen kapta nevét. Többek között Kanadában, Alaszkában, Szibériában fellelhető.

   

  Tovább