1. Acerola

  (Malpighia emarginata) Mérsékelt övi, szubtrópusi és trópusi örökzöld gyümölcsfa vagy bokor. Eredetileg a dél- amerikai és az indiai szubkontinensen honos vadon termő növény. Kedvező élettani hatása miatt ma már termesztik. Gyümölcseink közül az egyik legmagasabb C- vitamin tartalommal bír.
 2. Bokrosgomba

  (Grifola frondosa) Japán neve maitake (táncoló gomba). Az ízletes gomba elnevezése egy szóösszetételt takar, a “mai” és “take” együtt “táncoló gombát” jelent. A gomba testét számos legyezőszerű, egymással átfedésben elhelyezkedő kalap építi fel, melyek táncoló nimfákra vagy pillangókra emlékeztethetnek.
 3. Brokkoli

  (Brassica oleracea) A brokkoli a keresztesvirágúak osztályába tartozó zöldségünk. Rügyében, fiatal hajtásaiban, de a kifejlett növényben is nagy mennyiségben van jelen a sulphoraphane nevű glükozinolát, mely anticarcinogén, antidiabetikus és antimikrobás hatással bír.
 4. Búzacsíra, búzafű

  (Hordeolum vulgare) Amióta az őskori ember a gyűjtögető- halászó- vadászó életmódot elhagyva áttért a földművelésre, a búza az emberiség legfontosabb táplálékai közé tartozik. A növény csíra- és fűstádiumban rendkívül értékes tápanyagforrás.
 5. Eperfa

  (Morus alba) A Kínából származó, 3-15m magas fa többszörösen hasznos növény. Hazánkban sok helyütt vadon nő, táplálékot biztosítva a vadállománynak. Az elmúlt évtizedekben több olyan hatóanyagát izolálták, melyek jelentős hatást gyakorolnak a szervezet cukorháztartására.
 6. Fekete áfonya

  (Vaccinium myrtillus) Savas talajú tölgy és bükkerdőkben nő leggyakrabban. A leveleiből készült forrázat vagy kivonatok láz- és vérnyomáscsökkentő hatásúak, köhögésre, húgyúti problémákra és hányingerre is hatásosak. Emellett szélhajtó, vizelethajtó, cukorbetegség elleni teakeverékek összetevője is.
 7. Fekete szeder

  (Rubus fruticosus) A legrégebben – már az emberiség történelmének kezdetén - gyűjtött gyümölcsök közé tartozik, hiszen ősidők óta ismert gyümölcstermő vadnövénye a mérsékeltövi területek mezőinek, ligeteinek. Számos fajt gyógynövényként használnak.
 8. Gránátalma

  (Punica granatum) A gránátalma (Punica granatum) a gránátalmafélék (Punicaceae) családjába tartozik. Mediterrán vidékeken őshonos lombhullató fa vagy bokor. Magassága 2 és 4 méter között változik, de létezik törpe fajtája is. Ázsia egyes területein évezredeken át nagy tiszteletben tartották.
 9. Gyapjas tintagomba

  (Coprinus comatus) Az ízletes gyapjas tintagomba Közép-Európa erdeiben, legelőin és mezőin elterjedt. Különlegessége, hogy az eleinte fehér kalap egy önfeloldódási folyamat következtében idővel elfeketedik, elfolyósodik. Nevét arról kapta, hogy korábban ezt a keletkező sötét folyadékot tintaként használták fel.
 10. Hamvaskéreg gomba

  (Inonotus obliquus) A fekete vagy sötétbarna hamvaskéreg gomba főleg nyírfák törzséből nő ki, ahol a kéreg megsérült. Kinézete olyan, mintha a kéreg megégett volna, innen kapta nevét. Többek között Kanadában, Alaszkában, Szibériában fellelhető.
 11. Hernyógomba

  (Cordyceps sinensis) A kínai hernyógomba az értékes gombák közül is a legértékesebb. Különleges életciklussal rendelkezik, egy bizonyos lepkefaj lárváin telepszik meg télen, átszőve, felemésztve a kis méretű, föld alatt élő hernyók testét. Tavasszal ezek maradványaiból nőnek ki a hosszúkás formájú termőtestek.
 12. Kamilla

  (Marticaria chamomilla) A kamilla évszázadok óta használt gyógynövényünk. Elődeink emésztési problémákra, gyulladásokra, sebkezelésre, lázcsillapításra használták. Megközelítőleg 120 hatóanyagot azonosítottak a kamilllában, melyek közül az apigenin az egyik legértékesebb.