Búzacsíra, búzafű

(Hordeolum vulgare)

Amióta az őskori ember a gyűjtögető- halászó- vadászó életmódot elhagyva áttért a földművelésre, a búza az emberiség legfontosabb táplálékai közé tartozik. Élettani hatásáról megoszlanak a vélemények. Az evolúciós orvoslás szerint a gabonafogyasztással párhuzamosan egyre gyakoribbá váltak a krónikus gyulladásos- és következményes betegségek. Azonban csíra- és fűstádiumban a növény rendkívül értékes tápanyagforrás.

5 kg búzafű protein- és tápanyagtartalma 116 kg zöldségével egyezik meg. Aminosav- összetétele teljes tápanyaggá teszi. 17 féle aminosavat tartalmaz, ebből 8 esszenciálisat (lys, ileu,leu, try,thr, val, met, ala, arg, asp,glu, gly, hys, pro, ser, tyr, phala). Klorofill-tartalma bioaktív tulajdonságú, jelentős magnézium- és oxigénforrás. Ami az emberi vérben a vas, az a növényi nedvben a magnézium.

A csírázó mag és fű apigenin- tartalma jelentős. E vegyületnek kitüntetett szerepe van a daganatkontrollban. A flavanonok családjába tartozó flavonoid-vegyülete, az apigenin a különféle sejtfehérjékkel kialakított kapcsolata révén újra létrehozza a daganatossá váló sejtek normális profilját, ami rendkívüli klinikai értékkel bírhat a rák megelőzésében.

A búzacsíra 2,5-3,8%-át teszi ki a mag súlyának, és fontos mellékterméke a malomiparnak. A csíra 10-15% lipidet, 26-35% proteint, 17% cukrot, 1.5-4.5% rostot és 4% ásványi anyagot tartalmaz, emellett jelentős mennyiségben további bioaktív hatóanyagokat is, mint a tocopherolok, phytosterololok, policosanolok, karotinok, tiamin és riboflavin (1)


A búzacsíra tápanyagtartalma

A napi ajánlott beviteli érték százalékában.

  • Tiamin (B1) - (145%) 1.67 mg
  • Riboflavin (B2) - (68%) 0.82 mg
  • Niacin (B3) - (37%) 5.59 mg
  • Pantoténsav (B5) - (28%) 1.387 mg
  • B6 vitamin - (75%) 0.978 mg
  • Folsav (B9) - (88%) 352 μg
  • E vitamin - (107%) 15.99 mg
  • Kálcium - (5%) 45 mg
  • Vas - (70%) 9.09 mg
  • Magnézium - (90%) 320 mg
  • Mangán - (950%) 19.956 mg
  • Poszfor - (164%) 1146 mg
  • Nátrium - (20%) 947 mg
  • Cink - (175%)

Azon bioaktív molekulák, amik az emésztőrendszeren keresztül hozzáférnek a testszövetekhez, hatással lehetnek az immunrendszer szabályozó mechanizmusaira. Ilyen hatóanyagokat tartalmaz a búzacsíra is, mint pl. az agglutinin.
Annak érdekében, hogy megvizsgálják a lehetséges mellékhatásait az ilyen hatóanyagok hiányának, két csoport patkányt különítettek el, az egyiket agglutininben gazdag diétán tartották, a másik csoportot pedig agglutinin mentesen. A mentes étrend esetén funkcionális reakcióhiányt észleltek az elsődleges és másodlagos nyirokcsomókon, ahogy azt a labori körülmények között immunsejtekkel történt (in vitro) kísérlet is előre megjósolta. A reakcióhiányos állapot visszafordítható volt egy olajban emugeált antigénnel, ami inaktivált mycobaktériumokat tartalmazott.(2)

Források:

  1. Wheat germ: not only a by-product - Brandolini A, Hidalgo A. - [PubMed]
  2. Effects of dietary wheat germ deprivation on the immune system in Wistar rats: a pilot study - Chignola R1, Rizzi C, Vincenzi S, Cestari T, Brutti N, Riviera AP, Sartoris S, Peruffo AD, Andrighetto G. - [PubMed]