Hamvaskéreg gomba

(Inonotus obliquus)

A fekete vagy sötétbarna hamvaskéreg gomba főleg nyírfák törzséből nő ki, ahol a kéreg megsérült. Kinézete olyan, mintha a kéreg megégett volna, innen kapta nevét. Többek között Kanadában, Alaszkában, Szibériában fellelhető.

A hamvaskéreg gombát legalább háromszáz éve alkalmazzák Oroszország és a Balti országok népgyógyászatában általános erősítő szerként, a rák kezelésében (pl. mellrák, tüdőrák, bőrrák, bélrák, gyomorrák esetén), illetve egyéb emésztőrendszeri problémákban is. A máj- vagy szívbetegségek esetén is használatos. A gyógygombát tradicionálisan tea formájában fogyasztották. A moszkvai Orvostudományi Akadémia 1955-ben engedélyezte a hamvaskéreg gomba használatát daganatos betegek kezelésében.

A jelen korban is számos ráktípus esetén használatos, elsősorban a bél, a mell vagy a nemi szervek daganatos megbetegedéseinél. Mint a legtöbb immunmoduláló gyógygombánál, itt is a poliszacharid hatóanyagok stimulálják a szervezet immunrendszerét, hogy az aktiválja a makrofágokat és T-sejteket. Különböző állatkísérletek és sejtkísérletek bizonyították daganatellenes tulajdonságait. Daganatos egereknél a gombából készített víz- és etanol alapú kivonat jelentős tumorellenes hatását tapasztalták. A gomba hatóanyagai aktiválták a makrofágokat és a B-sejteket, így növelték az állatok túlélési esélyeit. Laboratóriumi kísérletekben a betulin és betulinsav összetevők melanoma esetén bizonyultak ígéretesnek. Megfigyelték továbbá, hogy a gomba hatóanyagai képesek apoptózist (programozott sejthalált) előidézni a daganatos sejtekben.

Oroszországban a hamvaskéreg gombát a pikkelysömör kezelésére is széles körben alkalmazzák. A gyógygomba kivonatát az immunrendszer működésének javítására, a fertőzések elleni védelemben, általános erősítő szerként használják. Jelentős antioxidáns hatását igazolták. A hamvaskéreg gomba cukorbeteg patkányoknál csökkentette a vércukor szintet, és növelte az inzulin érzékenységet. A gomba alkoholos kivonata gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatást mutatott.


A hamvaskéreg gomba ismert hatásai röviden   

  • Tomorellenes hatás
  • Immunmodulálás
  • Antioxidáns hatás
  • Gyulladáscsökkentő hatás
  • Vércukorszint csökkentése


Források:

  1. Greg A. Marley: Mushrooms for health: medicinal secrets of Northeastern fungi, Down East Books, 2009, 94-99.