Brokkoli

(Brassica oleracea)

A brokkoli a keresztesvirágúak osztályába tartozó zöldségünk.

100 gramm brokkoli C és K vitaminból a napi ajánlott beviteli mennyiség 20%-át tartalmazza, továbbá nyers állapotban 10-19%-ban tartalmaz B-vitaminokat és mangánt is.

Rügyében, fiatal hajtásaiban, de a kifejlett növényben is nagy mennyiségben van jelen a sulphoraphane nevű glükozinolát, mely anticarcinogén, antidiabetikus és antimikrobás hatással bír. Kiindulási vegyülete a glükoraphin, melyből a mirozináz enzim hatására alakul ki a sulphoraphane. Kéntartalma teszi antibiotikus hatásúvá.(pl. a Helicobacter pylori ellen is hatásos). A szervezetben izotiocianáttá alakul.

Daganatos sejtekre kifejtett hatása azon alapul, hogy a béta- kateninre hat, amely egy sejtösszekapcsoló fehérjekomplex része. E fehérje szabályozza a sejtnövekedést, adhéziót és a kontakt gátlás kialakulását. Aktiválja az antioxidáns hatású glutation-S- transzferáz enzimet, valamint fokozza a tumor- szupresszor fehérjék átíródását. (1)

A brokkoli főzése csökkenti a sulphoraphane tartalmát, ami 5 perc után 20-30%-al, 10 perc után 40-50%-al csökken. Azonban az egyéb elkészítési módoknak, mint a párolásnak, mikrohullámú sütőben sütésnek, és serpenyőben sütésnek nincs lényegi hatása a hatóanyagtartalmára.

A Michigan Egyetem kutatói klinikai vizsgálat keretében kimutatták, hogy a sulphoraphrane 65-80%-ban csökkentette a mellrák sejtek számát, és 45-75%-ban csökkentette a tumorok méretét. Ezzel bebizonyították, hogy a sulphoraphrane gátolja a rákos sejtek szaporodását mellrák esetén.(2)

A holland táplálkozás- és élelmiszer tudományi intézet kutatása erősen feltételezhetővé teszi, hogy a nagy mennyiségű brokkoli fogyasztás 56%-ban csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát, főleg mellrák, tüdőrák és végbélrák esetén. Azonban ezen a téren még további kutatásokra van szükség. (3)

Források:

  1. Targeting cancer stem cells with sulforaphane, a dietary component from broccoli and broccoli sprouts. - Department of Health & Nutrition Sciences, Montclair State University, USA [PubMed]
  2. Sulforaphane, a dietary component of broccoli/broccoli sprouts, inhibits breast cancer stem cells. - Department of Pharmaceutical Sciences, College of Pharmacy, University of Michigan, USA [PubMed]
  3. Epidemiological studies on brassica vegetables and cancer risk. -
    Netherlands Organization for Applied Scientific Research, Nutrition and Food Research Institute, Zeist, The Netherlands [PubMed]