Gránátalma

(Punica granatum)

A gránátalma a gránátalmafélék (Punicaceae) családjába tartozik. Mediterrán vidékeken őshonos lombhullató fa vagy bokor. Magassága 2 és 4 méter között változik, de létezik törpe fajtája is. Ázsia egyes területein évezredeken át nagy tiszteletben tartották. Alma nagyságú gyümölcsének kemény héja van, alatta fehér puha hártyában sok sötétpiros beágyazódott mag található. A rekeszes sok magvú bogyótermések édeskés, savanykás ízűek.

A gránátalma polifenolokat, C-vitamint, flavonoidokat, gyümölcscukrot tartalmaz, kiváló antioxidáns hatású gyümölcs. Tudományos vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a gránátalma fogyasztása csökkentheti a vérben az LDL (káros koleszterin) szintjét. A gránátalma hatékonynak bizonyul az atherosclerosis kezelésében is. Kivonatának fogyasztása magas vérnyomású betegeknél csökkenti a szisztolés vérnyomást.

A gránátalma gyümölcsének kivonata állatkísérletekben képes volt meggátolni a bőrrák kialakulását. Egy másik kutatás szerint a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák, illetve humán rákos emlősejtek ellen, gátolja a daganat környező szövetekre kifejtett gyulladáskeltő és érproliferációt (angiogenezis) serkentő hatását, így a daganatos szövet tápanyagellátását. A tumorellenes hatásért a gránátalma egyik polifenol komponense, az ellagsav felelős. A gránátalmában az ellagsav egy cukorféléhez, a glükózhoz kötődik. Mivel a rákos sejtek körülbelül 15-ször annyi glükózt fogyasztanak el, mint más sejtek, így sokkal nagyobb adag ellagsavhoz jutnak.

Az indiai ayurveda-ban több gyógyászati leírásban is szerepel a gránátalma (2)


A gránátalma tápanyagtartalma (1)

Vitaminok

  • Tiamin (B1) (6%) 0.067 mg
  • Riboflavin (B2) (4%) 0.053 mg
  • Niacin (B3) (2%) 0.293 mg
  • Pantoténsav (B5) (8%) 0.377 mg
  • B6 vitamin (6%) 0.075 mg
  • Folsav (B9) (10%) 38 μg
  • Kolin (2%) 7.6 mg
  • C vitamin (12%) 10.2 mg
  • E vitamin (4%) 0.6 mg
  • K vitamin (16%) 16.4 μg

Nyomelemek

  • Kálcium (1%) 10 mg
  • Vas (2%) 0.3 mg
  • Magnézium (3%) 12 mg
  • Mangán (6%) 0.119 mg
  • Foszfor (5%) 36 mg
  • Kálium (5%) 236 mg
  • Nátrium (0%) 3 mg
  • Cink (4%)

Nagy mennyiségben tartalmaz ellagitanninokat is, melyek gyógyhatásait még mindig kutatják.(3)

Források:

  1. USDA Food Composition Databases - United States Department of Agriculture 
  2. K. K. Jindal; R. C. Sharma (2004). Recent trends in horticulture in the Himalayas. Indus Publishing. ISBN 81-7387-162-0.
  3. Kang, Inhae; Buckner, Teresa; Shay, Neil F.; Gu, Liwei; Chung, Soonkyu (2016-09-01). "Improvements in Metabolic Health with Consumption of Ellagic Acid and Subsequent Conversion into Urolithins: Evidence and Mechanisms". Advances in Nutrition: An International Review Journal. 7 (5): 961–972. ISSN 2156-5376. PMID 27633111. doi:10.3945/an.116.012575.