Bokrosgomba

(Grifola frondosa)

A japánban maitake néven ismert ízletes gomba elnevezése egy szóösszetételt takar, a “mai” és “take” együtt “táncoló gombát” jelent. Ez a gomba különleges kinézetére vezethető vissza, ugyanis testét számos legyezőszerű, egymással átfedésben elhelyezkedő kalap építi fel, melyek táncoló nimfákra vagy pillangókra emlékeztethetnek.

A régi korok kínai és japán gombászai a maitake lelőhelyeit nagy titokban tartották, mert akkoriban az értéke az ezüstével vetekedett. Az Ázsiában évszázadok óta ismert gyógygombát számos egészségügyi panasz esetén használták (magas vérnyomás, zsíranyagcsere zavarok, a szervezet ellenállóképességének gyengesége), jótékony hatásai miatt pedig nagyra becsülték.

Az utóbbi évtizedek kutatásaiban a maitake előkelő helyet foglal el, ma a legjobban kutatott gyógygombák közé tartozik. A bokrosgombában fellelhető legérdekesebb hatóanyagok kétségkívül a ß-D-glükán poliszacharidok. Ezek a cukor-fehérje molekulák (többek között a grifolan, és a D-frakció) számos vizsgálatban immunmoduláló hatásúnak bizonyulnak, aktiválják például a fehérvérsejteket, az ölősejteket, elősegítik a szervezet védekező anyagainak termelését. Ahogyan azt tanulmányok kimutatták, a bokrosgomba alkalmazásakor a vizsgált HIV-pozitív betegek általános ellenállóképessége és vérképük megfelelő értékei jelentős mértékben javultak, a bakeriális vagy vírusos eredetű fertőzések iránti fogékonyságuk csökkent.

Tumorellenes tulajdonságait is igazolták, a laborban vizsgált különböző tumorsejtekre (pl. rákos prosztatasejtek) növekedésgátló hatást gyakorolt. Állatkísérletek is alátámasztják a “táncoló gomba” tumorellenes befolyását. Japánban évtizedek óta a rákterápia kiegészítője (többek között mell-, prosztata-, tüdő-, és májrák esetében). Számos klinikai vizsgálat igazolja a rákbetegek legyengült immunrendszerére gyakorolt támogató hatását. Ezenkívül a rendelkezésre álló adatok egyértelműen alátámasztják a kemoterápia és sugárkezelés mellékhatásainak csökkenését. Az olyan típikus tünetek, mint a rosszullétek, étvágytalanság, hányás, hajhullás jelentős csökkenése figyelhető meg.

Vannak arra utaló vizsgálatok, hogy a bokrosgomba - feltehetőleg magas ergoszterin (D2 provitamin) tartalmának köszönhetően - csonterősítő hatást is kifejthet. Csontsejtek vizsgálatakor megállapították, hogy a maitake stimulálja a csontépítő sejteket és javítja a csont mineralizációját.

Úgy tűnik, hogy ez a gyógygomba a szénhidrát-anyagcserét is előnyösen befolyásolja. Az inzulinhatás javulását mutatja, ami a bokrosgomba egyik speciális anyagára (glikoprotein) vezethető vissza.

A bokrosgomba ismert hatásai röviden 

  • A szervezet ellenállóképességének erősítése, immunmodulálás
  • Antibakteriális és antivirális hatás
  • A szervezet támogatása a tumorok feletti felügyeletben
  • A kemoterápia és sugárkezelés elviselhetőbbé tétele
  • Hozzájárulás a csontok egészségének megőrzéséhez
  • Vércukorszint szabályzó hatás


Források:

  1. Prof. Dr. Michaela Döll: Vitalpilze für ein gesundes Leben, Herbig Verlag, 2012, 58-62.

Példák a bokrosgombáról végzett klinikai vizsgálatokból:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14977447
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12499658