Fekete áfonya

(Vaccinium myrtillus)

A hangafélék családjába tartozó finoman fogazott levelű félcserje, melynek levelét és gyümölcsét is régóta gyógyításra használják. Savas talajú tölgy és bükkerdőkben nő leggyakrabban, de behúzódik az ültetett fenyvesek szélére is.

A leveleiből készült forrázat vagy kivonatok láz- és vérnyomáscsökkentő hatásúak, köhögésre, húgyúti problémákra és hányingerre is hatásosak. Emellett szélhajtó, vizelethajtó, cukorbetegség elleni teakeverékek összetevője is.(1),(2),(3) 

Gyümölcse összehúzó és erjedést gátló hatású, gyomor és bélbántalmakra, bélhurutra, hasmenésre is régóta használják bor, szörp, vagy lekvár formájában. (2),(3)

Az áfonyából készült bor fertőtlenítő, összehúzó hatású. A 20. sz. első feléig az orvosok a sűrűre befőzött gyümölcs levét tífuszra írták fel. (3) 

Levele arbutint, csersavat, glikozidákat, flavonoidokat tartalmaz, gyümölcse gyümölcssavakat, cukrot, pektint, csersavat, antociánglikozidát, A- B- C- vitamint, vasat.

Források: 

  1. Jávorka Sándor - Erdő mező virágai - Mezőgazdasági kiadó 1955,
  2. Rápóti Jenő, Romváry Vilmos - Gyógyító növények - Medicina könyvkiadó 1987, ISBN:9632416589
  3. Varró Aladár Béla - Gyógynövények mint háziszerek - Dante könyvkiadó 1931