Hasnyálmirigyrák: megelőzés és immunrendszer erősítés jelentősége

A hasnyálmirigy rák a rákbetegségeknek mintegy 2%-át teszi ki, azonban az ebből a betegségből bekövetkező elhalálozás a negyedik leggyakoribb a rákbetegségek között. A betegség 90% - ban az 50-év felettieknél alakul ki. Az 5 éve túlélési idő kevesebb, mint 5%. Ezért fontos azoknak a rizikófaktoroknak a tudatosítása, amelyek befolyásolják a betegség kialakulását.

A dohányzás az összes hasnyálmirigy daganat kialakulásának ca. 25%-áért tehető felelőssé. A túlsúly és a gyakran ezzel együtt járó magas inzulinszint is növelheti a betegség kialakulásának valószínűségét.

Ezzel függ össze, hogy a cukorral édesített üdítőitalok is károsak lehetnek. A vörös és feldogozott húsok fogyasztása elősegítheti, a szárnyas húsok fogyasztása gátolhatja a betegség kialakulását. A terhesség alatti cukorbetegség akár évtizedek múlva is előrevetítheti kialakulását, ugyanis ebben az esetben a szervezet inzulin érzékenysége és alkalmazkodó képessége gyakran nem megfelelő.

A testmozgás az inzulin érzékenység növelő hatásánál fogva csökkenti a hasnyálmirigy daganatok kialakulását még a túlsúlyos embereknél is, ugyanis az inzulin érzékenység növelés csökkenti a szervezet inzulin szintjét. A hasnyálmirigy daganat korai stádiumában általában operálható. A legnagyobb problémát éppen az jelenti, hogy a betegség első érzékelhető tünetei többnyire akkor jelentkeznek, amikor már nincs lehetőség az eredményes műtét végrehajtására. A betegség több mint felét akkor diagnosztizálják, amikor már távoli áttétek képződtek. Ugyanakkor egy amerikai felmérés alapján az összes elvileg operálható korai stádiumú hasnyálmirigy daganatnak ca. 38%-a nem operált. Ezt a körülményt a kutatók egyrészt a betegség gyógyíthatatlanságába vetett hittel magyarázzák, másrészt azzal, hogy az idősebbeknél, az alacsonyabb jövedelműeknél, ill. az alacsonyabb iskolavégzettségűek esetében nem megfelelő gondossággal járnak el. A műtétek sikeressége tapasztaltabb sebészeknél jóval nagyobb arányú a felmérések szerint.

A kutatók felhívják arra is a figyelmet, hogy az aktivált immunrendszer megvédhet a betegség kialakulásától, ill. elősegítheti annak leküzdését. Az immunrendszer számos rákellenes sejtje aktiválható gyógygomba kivonatokkal. A gyógygomba kivonatokkal az immunerősítés mellett az inzulin érzékenység is javítható, ezért a jövőben kiemelkedő jelentőségük lehet a hasnyálmirigyet érintő daganatos betegségek kiegészítő terápiájában is.

Figyelemreméltó, hogy élő szervezetben is kimutatták az apigenin nevű flavonoid hasnyálmirigy rák ellenes hatását: erősítheti a kemoterápia eredményességét.

 

A cikkben szereplő megállapítások nem vonatkoztathatóak a honlapon található termékeinkre.

 

Felhasznált szakirodalom:
Lee, SH., et al.: Enhanced anti-tumor effect of combination therapy with gemcitabine and apigenin in pancreatic cancer; In: Cancer Lett., 2008, 259(1):39-49. Hjartaker, A., et al.: Obesity and diabetes epidemics: cancer repercussions; In: Adv Exp Med Biol., 2008, 630: 72-93. Luo, J., et al.: Obesity and risk of pancreatic cancer among postmenopausal women: the Women’s Health Initiative (United States); In: Br J Cancer., 2008, 99(3):527-31. Pisani, P.: Hyper-insulinaemia and cancer, meta-analyses of epidemiological studies; In: Arch Physiol Biochem., 2008, 114(1):63-70. Renehan, AG., et al.: Body-mass index and incidence of cancer: a systematic review and meta-analysis of prospective observational studies; In: Lancer., 2008, 371(9612):569-78. Russo, A., et al.: Metabolic syndrome and cancer risk; In: Eur J Cancer., 2008, 44(2):293-7. Michaud, DS., et al.: Prediagnostic plasma C-peptide and pancreatic cancer risk in men and women; In:Cancer Epidemiol Biomarkers Prev., 2007, 16(10): 2101-9. Shaib, Y., et al.: The impact of curative intent surgery on the survival of pancreatic cancer patients: a U.S. Population-based study; In: Am J Gastroenterol., 2007, 102(7):1377-82. Lo, AC., et al.: Lifestyle, occupational, and reproductive factors in relation to pancreatic cancer risk; In: Pancreas., 2007, 35(2):120-9. Schernhammer, ES., et al.: Sugar-sweetened soft drink consumption and risk of pancreatic cancer in two prospective cohorts; In: Cancer Epidemiol Biomarkers Prev., 2005, 14(9):2098-105. Larsson, SC., et al.: Condumption of sugar and sugar-sweetened foods and the risk of pancreatic cancer in a prospective study; In: Am J Clin Nutr., 2006, 84(5): 1171-6. Eloubeidi, MA., et al.: Prognostic factors for survival in pancreatic cancer: a population-based study; In: Am J Surg., 2006, 192(3):322-9. Bobe, G., et al.: Flavonoid intake and risk of pancreatic cancer in male smokers (Finland); In: Cancer Epidemiol Biomarkers Prev.,2008, 17:553-562. Gallicchio, L., et al.: Active cigarette smoking, household passive smoke exposure, and the risk of developing pancreatic cancer; In: Prev Med., 2006, 42(3):200-5. Yun, JE., et al.: Cigarette smoking, elevated fasting serum glucose, and risk of pancreatic cancer in Korean men; In: Int J Cancer., 2006, 119(1):208-12. Larsson, SC., et al.: Meat, fish, poultry and egg consumption in relation to risk of pancreatic cancer: a prospective study; In: Int J Cancer., 2006, 118(11):2866-70. Chari, ST., et al.: Probability of pancreatic cancer following diabetes: a population-based study; In: Gastroenterology., 2005, 129(2):504-11. Perrin, MC., et al.: Gestational diabetes as a risk factor for pancreatic cancer: a prospective cohort study; In: BMC Medicine, 2007, 5:25. Bilimoria, KY., et al.: National failure to operate on early stage pancreatic cancer; In: Ann Surg, 2007, 246: 173-180. Riall, TS., et al.: Underutilization of surgical resection in patients with localized pancreatic cancer; In: Ann Surg, 2007, 246:2. Zell, JA., et al.: Race, socioeconomic status, treatment, and survival time among pancreatic cancer cases in California; In: Cancer Epidemiol Biomarkers Prev., 2007, 16(3):546-52. Stattin, P., et al.: Prospective study of hyperglycemia and cancer risk; In: Diabetes Care, 2007, 30:561-7. Calton, BA., et al.: A prospective study of physical activity and the risk of pancreatic cancer among women (United States); In: BMC Cancer, 2008, 8:63. Reeves, GK., et al.: Cancer incidence and mortality in relation to body mass index in the Million Women Study: cohort study; In: BMJ, 2007,335:1134. Hassan, MM., et al.: Risk factors for pancreatic cancer: case-control study; In: Am J Gastroenterol., 2007, 102(12):2696-2707. Stolzenberg-Solomon, RZ., et al.: Insulin, glucose, insulin resistance, and pancreatic cancer in male smokers; In: JAMA, 2005,294:2872-2878. Gandini, S., et al: Allergies and the risk of pancreatic cancer: A meta-analysis with review of epidemiology and biological mechanism; In: : Cancer Epidemiol Biomarkers Prev.,2005, 14(8):1908-16.