Ásványi anyagok és mesterséges vitaminok – a kevesebb életben tart

Az ásványi anyagok és vitaminok szervezetünk nélkülözhetetlen alkotóelemei. Izolált formában adagolásuk azonban végzetes következményekkel járhat abban az esetben, ha nincs kifejezett hiánybetegségünk: megrövidíthetik az életünket. Már előzőleg beszámoltam arról, hogy az izolált C vitamin menopauza utáni hölgyeknél elősegítheti a szürkehályog, érelmeszesedés és a szívinfarktus kialakulását és különösen veszélyes azoknál, akik cukorbetegek a magas szabad vaskoncentráció miatt, ahol a vitamin nem anti-, hanem prooxidáns. A béta-karotinról több tanulmányban is kimutatták, hogy dohányzó férfiaknál elősegíti a tüdőrák kialakulását. Az izolált A, E vitamin és béta-karotin pedig megrövidíti az emberi életet egy összefoglaló tanulmány eredményei alapján. Azaz, minél többet szedünk belőlük, annál rövidebb ideig élünk.

Amikor ezeket az információkat nyilvánosságra akartam hozni, óriási ellenállásba ütköztem. Több újság nem volt hajlandó leközölni, hivatkozva partnereikre, akik izolált vitaminokat hirdetnek. Furcsa és érthetetlen módon egy paleolitikus táplálkozással foglalkozó pszichológus is megtámadta az információkat, sőt személyes kirohanásokat is megengedett magának. Tette mindezt annak ellenére, hogy semmilyen nemzetközileg elismert terápiás eredményt nem tudott felmutatni.

Mindezek fényében különös jelentőséggel bír, hogy nemrég két alapos, hosszan tartó, több tíz ezer embert vizsgáló tanulmányban megerősítették az izolált vitaminok és ásványi anyagok káros hatásaira vonatkozó eredményeket, sőt az új tanulmányok még drámaibb képet festenek, mint azt eddig feltételezték. Az egyik, 2011 októberében megjelent tanulmány - amely közel 40 000 embert vizsgált több mint 20 éven keresztül - arra a megállapításra jutott, hogy a multivitaminok, a B6 vitamin, a folsav, a vas, a magnézium, a cink és a réz szedése megnöveli a halálozási arányokat. A vas különösen károsnak bizonyult, jótékony hatást pedig egyedül a kalciumnak tulajdonítottak. A másik tanulmányban kimutatták, hogy az izolált E vitamin szedése egészséges férfiaknál elősegíti a prosztatarák kialakulását.

Ezeknek az információknak az elhallgatása vagy elferdítése az egész társadalom számára súlyos következményekkel járhat. A tanulmányok további bizonyítékokat nyújtottak arra vonatkozóan, hogy a gyógygomba- és apigenin kivonatoknak sem az izolált vitaminok, sem az ásványi anyagok nem alternatívái. Az immunerősítést, illetve immunszabályzást, a szív- és érrendszer egészségének fenntartását, a cukorbetegség szövődményeinek csökkentését káros mellékhatások nélkül is meg lehet valósítani.

A cikkben szereplő megállapítások nem vonatkoztathatóak a honlapon található termékeinkre. 

 

Szakirodalom