Influenzajárvány – a terjedés misztériuma és következményei

Az influenzajárványok terjedését nem lehet csak egy tényezővel megmagyarázni. Ebből fakad, hogy sok tudós misztikusnak tartotta a járványok kialakulását. A betegségek következményei nem csak rövidtávúak lehetnek (pl. magas láz, tüdőgyulladás). Minél többször betegszik meg valaki es minél súlyosabbak a gyulladásos tünetek, annál valószínűbb, hogy később gyógyíthatatlan betegségekben (pl. gyulladásos érelmeszesedés, szívinfarktus, sclerosis multiplex, Parkinson-kór, skizofrénia) fog szenvedni. Gyermekkorban a gyakori megbetegedések jelentősen csökkenthetik az intelligencia szintet es az agytérfogatot is, mivel a fertőzések energiát vonnak el az agy fejlődésétől es gyulladásos folyamatok réven direkt agykárosító hátassal is rendelkeznek.


A járvány akkor alakulhat ki, ha az abszolút páratartalom 5g/m3 alá süllyed. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hőmérsékletnek tartósan 1-4 °C alá kell süllyednie, hiszen 0 °C hőmérsékleten a 100%-os relatív páratartalom 5g/m3. (A cikk születésekor Magyarországon a relatív páratartalom 30% és 80% között van, forrás: http://idojaras.co.hu/magyarorszag-paratartalom-terkep). A fenti megfigyelésnek több oka van. Egyrészt a hideg és száraz levegőn a vírusok tovább élnek, stabilabbak és átadásuk hatékonyabb, finomabb cseppekben terjednek, és akar több méter távolságot is megtehetnek. Másrészt a száraz levegő belégzése az orr nyálkahártyájának a kiszáradásához vezethet, ezáltal a nyálkahártya védekező ereje csökken. Hideg levegő belégzése pedig az erek összehúzódását okozhatja és az immunsejtek nem jutnak el az orrhoz és a légzőszervekhez. Emellett a napfényes órák csökkenése is hozzájárulhat a járványok kialakulásához, mivel a napsugarak ártanak a vírusoknak és erősíthetik az immunrendszert.


Az influenzajárvány a túl erős es a túl gyenge immunrendszer esetén lehet végzetes. Ebből az következik, hogy az immunrendszernek kiegyensúlyozottan kell működnie akkor, ha hatékonyan akar megküzdeni a kórokozókkal. Minden idők legvégzetesebb influenzajárványa 1918-19 között a túlreagáló immunrendszer miatt szedte a legtöbb áldozatát, és legálabb 10 millió ember életét oltotta ki. A vírus ún. citokin rohamot idézett elő, aminek következtében az immunrendszer nem csak a kórokozót, hanem az egész szervezetet megtámadta.
Idős embereknél legtöbbször az okoz problémát, hogy immunrendszerük reakciókészsége nem megfelelő. Ebben az esetben még a védőoltások sem hatékonyak, hiszen az immunrendszer nem vesz tudomást a hatástalan vírusokról sem.


Mivel az izolált C vitamin menopauza utáni hölgyeknél súlyos problémákat okozhat (szürkehályog, érelmeszesedés, szívinfarktus), nem javasolható általában a fertőző betegségek megelőzésére, már csak azért sem, mert a megbetegedések gyakoriságát annak szedése nem csökkenti. A gyógygombakivonatok azért foglalnak el különleges szerepet a hatóanyagok között, mert az immunrendszer szabályzásán keresztül fejtik ki hatásukat. Ha túl gyenge az immunrendszer, akkor fokozzák annak reakciókészségét, még a védőoltások hatékonyságát is képesek növelni. Ha az immunrendszer hajlamos a túlreagálásra, akkor pedig megakadályozzak a veszélyes immun-kilengéseket, a citokin rohamot. Nem csak a szövődményes betegségek, hanem az időskori súlyos betegségek valószínűségét is csökkenthetik és hosszútávon akár az általános intelligenciaszintet is növelhetik.

 

 

A cikkben szereplő megállapítások nem vonatkoztathatóak a honlapon található termékeinkre.