GVH határozat és sajtóvisszhangjai

2008-ban, amikor először elmarasztalta a GVH a Max-Immun Kft.-t  ”jogszerűtlen reklám” alkalmazása miatt, sokan megkerestek azzal a kéréssel, hogy foglaljak állást a határozattal kapcsolatban. Ennek a kérésnek akkor nem tettem eleget. A következményekkel csak 2 hónappal később szembesültem, amikor súlyos betegek hívtak fel, és kérdezték mi tévők legyenek, mert elbizonytalanodva az elmarasztaló határozat miatt abbahagyták a gyógygombakivonatok szedését és drámaian romlott az állapotuk. A következő GVH vizsgálat alkalmával tájékoztattam a hatóságot, hogy határozatuk félreértelmezése súlyos betegséggel élő emberek megtévesztéséhez vezethet.  A hatóság figyelembe vehette ezt, mivel nem publikálták a sajtó számára az elmarasztaló ítéletüket. (Amit a bíróság később hatályon kívül helyezett).  A GVH legutóbbi határozatánál már nem így járt el, aminek következtében olyan szalagcímek jelentek meg, ami szerint pl. a „gyógygomba kivonatok nem gyógyítják a rákot”. Természetesen a felületes sajtónak nincs tudomása arról, hogy több, rákbetegek számára gyógyszerként bejegyzett gyógygombakivonat is létezik Japánban, ott, ahol hagyománya van a gyógygombakivonatokkal történő gyógyításnak. Magyarországon azt a módszert választottuk, hogy a kivonatok hatását több száz TV riporton keresztül mutattuk be, ahol több száz beteg ember számolhatott be állapotjavulásáról, akik között sok esetben gyógyíthatatlannak számító betegek is voltak. Az eredeti magyar újítás a gyógygombakivonatok alkalmazásában annak a felismerése, hogy többek között az apigenin flavonoiddal jelentősen növelhető azok élettani hatása. Ezeknek az eredményeknek a népszerűsítése sajnos európai jogba ütközik, ami szerint az élelmiszereknek gyógyhatására nem szabad felhívni a figyelmet, akkor is, ha azoknak éppenséggel valós gyógyhatása van. Pl. ha valaki azt állítja boráról. hogy 1-2 dl. fogyasztása csökkenheti az étkezés utáni cukorszint kiugrást, az megsérti a jogszabályokat, akkor is, ha az állítás igaz. A GVH éppen a bor esetére is hivatkozott, amit a jó szándékú újságírók nyilván nem vettek észre. Összefoglalva, az élelmiszerek valós gyógyhatására az esetek többségében nem szabad hivatkozni akkor, ha valamilyen termék is köthető azokhoz, függetlenül attól, hogy az állítás igaz. Mivel a Max-Immun Kft. az elmúlt időszakban termékeket közvetlenül nem reklámozott, csak a gyógygomba ill. apigenin kivonatok élettani hatását mutatta be cikkek, ill. TV riportok segítségével, a GVH jelenlegi határozata egyenértékű azzal, hogy a Max-Immun Kft. a jövőben soha semmilyen módon nem tulajdoníthat semmilyen jótékony hatást a gyógygombáknak ill. az apigeninnek, annak ellenére, hogy azoknak jótékony hatása a tudományos szakirodalom alapján megkérdőjelezhetetlen. Pl. egyre több tudományos értekezés hívja fel a figyelmet arra, hogy az apigenin a súlyos emlőrák kiegészítő kezelésében is jelentős szerepet kaphat.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22569706

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22527937

A szigorú tiltó jogszabályok részben a tisztességtelen „gyógyítók” ellen irányulnak, részben rávilágítanak arra, hogy a gyógyszeripar súlyos válságban van, amin valószínűleg csak egy paradigmaváltással lehet úrrá lenni. Pl. a placebo, vagyis lelki eredetű gyógyhatás okának megfejtése, és annak jelentős felerősítése mellékhatások nélküli gyógyítást tenne lehetővé.

Elgondolkodtató, hogy a legnagyobb forgalmú, legrégebbi magyar „csodaszerek” hatásáról miért nem volt lehetséges több száz beszámolót, riportot készíteni. Érthető, hogy a gyógygomba kivonatok továbbra is rendszeres támadásoknak lesznek kitéve, hiszen eredményességük veszélyezteti a hagyományos elképzeléseket a gyógyításról.  A tájékozatlan, fiatal sajtó riporterek pedig csak akkor tájékozódnak majd mélyrehatóbban a kivonatok tudományosan megalapozott hatásáról, amikor személyesen is érintettek lesznek.

Mindazok, akiket bővebben érdekel a gyógygombák ill. apigenin hatása, részletesen tájékozódhatnak nemrég megjelent könyvemben:

http://www.gyogygombakonyv.hu/

A könyv ingyenesen letölthető az interneten.

 

Jó egészséget kívánok mindenkinek,

Varga Gábor