Tíz táplálkozási tipp a rák és diabétesz megelőzésére

Kimutatható a kapcsolat az inzulin rezisztencia (a sejtek nem megfelelő reagálása az inzulinra) és a rák között. Ezért rendkívüli fontosságú, hogy a daganattal küzdő emberek, akiknek diabéteszük is van, menedzseljék a vércukor szintjüket a rákkezelés során – nyilatkozta nemrég Brooke McIntyre, az amerikai tulsai Rákkezelési Központ klinikai onkológiai dietetikusa és diabétesz programkoordinátora.

McIntyre alábbiakban felsorolt tanácsai nagyban hozzájárulnak mindkét betegség megelőzéséhez is, hiszen a finomított szénhidrátok fogyasztása, a rostszegény étrend és az elhízás is növelik a kockázatokat.


1. Soha ne fogyasszon “meztelen” szénhidrátokat!

A humorosnak tűnő megfogalmazás értelme egyszerű: ha elfogyasztunk egy almát, együnk mellé egy marék mogyorót, vagy két evőkanál mogyoróvajat is. Ez segít a vércukorszint emelkedésének csökkentésében.

2. Egyen kevesebb szénhidrátot!

A szénhidrát bevitel visszafogása nemcsak a vércukorszintet viszi lejjebb, hanem a vérnyomás csökkentésében is segít.

3. Egyen több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát!

A rostban gazdag ételek fogyasztása segít a rák megelőzésében és a vércukor rendben tartásában is. Az étrendben jó, ha előfordulnak: japán körte (nashi), málna, áfonya, banán, szeder, bab, brokkoli, spenót, lencse, zöldborsó, kukorica, lenmag, teljes kiőrlésű kenyér, kétszersült vagy keksz.

4. Mozogjon rendszeresen!

Az Amerikai Rákkutatási Intézet és az Amerikai Diabétesz Társaság heti öt napon át félóra testedzést javasol a rák kockázatának csökkentésére.

5. Adjon egészséges zsírokat az étrendjéhez!

Mondjon nemet a fánkra és az olajban sült csirkére, és fogyasszon inkább egészséges zsírokat, amik például az avokádóban, a lazacban és a dióban találhatók. A “jó” zsírok antioxidánsokat tartalmaznak, segítenek stabilan tartani a vércukorszintet, és hosszabb időn át nyújtanak teltségérzetet.

6. Kövessen alacsonyabb szénhidrát és magasabb “jó” zsír és fehérje bevitelt nyújtó étrendet rákkezelés közben!

Ez segít ellenőrzés alatt tartani a vércukorszintet, és csökkenti a rák visszaesés kockázatát.

7. Fogyjon le, tartson egészséges testsúlyt!

Az orvos vagy dietetikus szakember felügyeletével történő fogyás az egyik legjobb módja a diabétesz megállításának és a rák visszaesés kockázatát is csökkenti.

8. Ismerje a számait!

Ha diabéteszre tesztelik, és vércukorszintje túl magas, de nem elég magas hogy diabétesznek tekintsék, az azt jelenti, hogy Ön a diabéteszt megelőző állapotban van. Magas a kockázata a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának. A prediabéteszt jelző teszteredmények a következők: éhgyomorra mért vércukorszint 100-125 mg/dl között, orális glükóz tolerancia teszt után 2 órával mért 140-199 mg/dl közötti érték, vagy 5,7-6,4% közötti A1C. Egy prediabétesz diagnózis megállapítása figyelmeztetés, hogy elkezdjünk változtatásokat tenni egy egészségesebb életmód érdekében!

9. Vonja be a családját!

Kérje meg családtagjait, hogy Önnel együtt tegyék meg ezeket az életmód változtatásokat. Ettől sokkal motiváltabb és kitartóbb lesz, emellett családja egészségét is hosszabb távon megőrizheti.

10. Kérjen segítséget dietetikus szakembertől!

Kérje meg orvosát, hogy ajánljon dietetikus szakembert, aki kifejezetten étrend és életmód kérdésekre szakosodott, és segíthet kontroll alatt tartani diabéteszét a rákkezelés közben.

+1 Tipp a Varga Gyógygombától

Fogyasszon minél több extra szűz olíva olajat és diót, ez csökkenti a rákkeltő gyulladásszintet és elősegíti az inzulinszint csökkenését.