Selyemmirtusz

(Lagerstroemia speciosa)

A selyemmirtusz, más nevein kínai selyemvirágfa, vagy banaba Délkelet-Ázsiában, Indiában és a Fülöp-szigeteken honos fa. A leveléből készült kivonatot régóta használják a keleti tradicionális népi gyógyászatban, elsősorban diabétesz és veseproblémák kezelésére.

Az első kutatások eredményét 1940-ben publikálták, a tudományos érdeklődés azonban csak az 1990-es években kezdett világméretűvé növekedni.

Azóta számos in vitro és in vivo vizsgálat történt, melyek megerősítették a Lagerstroemia speciosa antidiabetikus hatását, kimutatták, hogy nemcsak a glükóz, hanem a lipid anyagcserét is kedvezően befolyásolja, csökkenti a vérben és a májban lévő koleszterin mennyiségét, továbbá sikerült azonosítani néhány összetevőt (corosolic sav, ellagitannin, gallotannin), melyek a kedvező hatások hátterében állnak.

Selyemmirtusz hatásai és kapcsolódó kutatások

A vizsgálatok túlnyomó részben a corosolic sav nevű összetevőre irányultak. Egerek esetében kimutatták, hogy a corosolic sav jelentős hipoglikémiás (a vér glukóz szintjét csökkentő) hatással rendelkezik, és kedvezően befolyásolja a szacharóz hidrolízisét a vékonybélben. Humán klinikai kísérletekben 2-es típusú cukorbetegeknek két héten át napi 32-48 mg corosolic savat adtak szájon át, s a vércukorszint számottevő csökkenését figyelték meg. Egyes esetekben a vércukor értéke a corosolic sav bevitelét követően már 60 percen belül csökkent.

A japán Suzuka Egyetem kutatói, S. Takagi és munkatársai 10 héten át vizsgálták a corosolic sav hatását az egerek szervezetének koleszterin szintjére. Két fajta magas koleszterin diétát alkalmaztak, az egyik esetben corosolic savval együtt, a másik esetben corosolic sav nélkül. Abban a csoportban, melynek tagjai corosolic savat kaptak, a vér koleszterin szintjének 32%-os, a máj koleszterin szintjének 46%-os gátlását észlelték – összehasonlítva annak a csoportnak a koleszterin értékeivel, melynek tagjai nem kaptak corosolic savat. Az eredményekből arra lehet következtetni, hogy a corosolic sav-nak közvetlen hatása van a koleszterin vékonybélben történő felszívódására.

A Sizuokában működő Central Research Institute kutatói olyan 2-es típusú cukorbeteg egereket vizsgáltak, melyek a betegségük során jelentős testsúlygyarapodást mutattak. 12 héten át táplálták őket Lagerstroemia speciosa levélkivonatot tartalmazó diétával. Ezen időszak alatt azt tapasztalták, hogy a kísérletben részt vevő állatok testsúlyának gyarapodása jelentős mértékben csökkent, hasonlóképpen a parametriális zsírszövet mennyisége, illetve a máj lipid tartalma is.

Ezek a kutatási eredmények arra utalnak, hogy a Lagerstroemia speciosa kivonat alkalmazása hasznosnak bizonyulhat cukorbetegség, elhízás és egyéb anyagcsere problémák kezelése esetén. A fa leveléből készített, corosolic sav-ra standardizált kivonat fontos kiegészítője lehet az eddig alkalmazott hagyományos és alternatív terápiáknak. (1) (2)

Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy a banaba vírusfertőzést megelőző bejuttatása a szervezetbe megnöveli a sejtek ellenállóképességét olyan vírusok pusztításával szemben pint pl. a rhinovírus, ami az influenza leggyakoribb okozója. (3)

Az orvosok antibiotikumok helyettesítését célzó globális összefogása erősen indokolja ezeknek a kutatásoknak a folytatását.

Többek között olyan emésztőszervi problémák bizonyos kiváltó okait is enyhíti, mint a Crohn-betegség, így feltételezhetően hasznos kiegészítője lehet a kezeléseknek más hatóanyagokkal kombinálva. (4)

Források:

  1. Management of Diabetes and Its Complications with Banaba (Lagerstroemia speciosa L.) and Corosolic sav [PMC]
  2. Antidiabetes and Anti-obesity Activity of Lagerstroemia speciosa [PMC]
  3. Antiviral activity and possible mode of action of ellagic sav identified in Lagerstroemia speciosa leaves toward human rhinoviruses [PMC]
  4. Protective effect of Lagerstroemia speciosa against dextran sulfate sodium induced ulcerative colitis in C57BL/6 mice [PMC]