Szőlő

(Vitis vinifera)

A mérsékelt öv és a mediterráneum ősi növénye, melyet közvetlenül és borrá érlelve is évezredek óta fogyasztunk. Fehér- és vörös változata számos nemesített fajtát takar. Gyógyászati célra jelentős antioxidáns hatása miatt héját és magját használjuk. Levele a mediterrán konyha értékes alapanyaga.

Legjelentősebb antioxidáns vegyülete a proantocianidin (quercetin, malvidin), valamint a polifenolos szerkezetű rezveratrol fontos szerepet játszik a szív- és keringési betegségek valamint a daganatos állapotok prevenciójában (védik a sejtek örökítő anyagát és serkentik a repair- enzimek működését) és terápiájában.(1) Érdekessége, hogy a növény ezeket az anyagokat egyfajta immunválaszként termeli, így védekezve a fertőzésekkel szemben.

Hatóanyaga átjut a vér-agy gáton, így védi az agyat és az idegsejteket a szabad gyökök károsító hatásától. Rutintartalma a perifériás erek állapotát is javítja. Állatkísérletekben vércukorszint- csökkentő hatását is detektálták. Kutatások kimutatják, hogy a szőlőmag kivonat csökkenti a magas vérnyomást is,(2) ezen kívül virucid (3) és antibakteriális (4) hatása is bizonyított.

Források:

  1. Juliano Garavaglia, Melissa M. Markoski, Aline Oliveira, Aline Marcadenti - Grape Seed Oil Compounds: Biological and Chemical Actions for Health - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4988453/
  2. The impact of grape seed extract treatment on blood pressure changes: A meta-analysis of 16 randomized controlled trials. - Zhang H, Liu S, Li L, Liu S, Liu S, Mi J, Tian G. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27537554
  3. Grape Seed Extract for Control of Human Enteric Viruses - Xiaowei Su and Doris H. D'Souza - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3131668/
  4. Anticancer and cancer chemopreventive potential of grape seed extract and other grape-based products. - Kaur M, Agarwal C, Agarwal R. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19640973